Walaupun Berlainan Nas Keturunan, Simpati Pada Wanita Ini Sedikit Pun Tidak Berganjak

Satu kejadian yang sangat tidak berperikemannusiaan telah berlaku di Pulau Pinang apabila seorang ibu warga emas teruk dider ra oleh anak dan menantunya.

Menerusi perkongsian di laman sosial, kelihatan beliau ced era teruk diblasah menggunakan peralatan tanjam dan menurut sumber, kejadian dikatakan berlaku di PPR Desa Wawasan Sungai Rambai, Bukit Mertajam, hari ini.

Sebelum itu mangsa dikatakan telah dikurung dan dipukkul sejak sekian lama tetapi diketahui oleh jiran tetangga yang tidak menyangka kecede raan wanita tersebut begitu parrah sehingga ke tahap ini.

Dikatakan tidak mampu menanggung penderitaan dan kesakitan, wanita malang ini telah meminta tolong jiran tetangga ketika anak dan menantunya tiada di rumah.

Jiran tetangga telah mengumpil pintu rumah sebelum menelefon pihak p0lis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk tindakan lanjut.

Hasi pemeriksaan pada tubuh mangsa mendapati ianya dipenuhi dengan kesan calar dan parut akibat dipukkul dengan benda tajjam. Kelihatan kepala wanita ini turut dipenuhi dengan parut kecederraan lampau yang agak serius.

Sehubungan itu, pihak polis telah menahan tiga suspek dan membawa mereka ke IPD Perdana untuk siasat lanjut.

Hasil dari perkongsian tersebut, rata-rata netizen mengecam tindakan ahli keluarga wanita malang ini apabila memperlakukannya sebegitu. Menurut salah satu komen yang diturunkan penonton, walaupun wanita itu berlainan bangsa dan agama, perasaan simpatinya sedikit pun tidak berganjak kerana perkara seperti ini tidak sewajarnya berlaku, lebih-lebih lagi pelakunya adalah daripada daraah daging sendiri.

Ketua P0lis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abdul Hamid berkata, jiran warga emas itu memotong kunci pintu jeriji rumah itu sebelum lelaki berkenaan menghubungi polis, ambu|ns dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut.

Beliau berkata, mangsa cedeera di belakang badan, tangan dan kepala dan dihantar ke Hospital Seberang Jaya (HSJ) untuk rawattan lanjut.

“Berdasarkan maklumat awal, anak kepada warga emas itu jarang memberi ibunya makanan kerana didakwa mengalami masalah kewangan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Nik Ros Azhan berkata, susulan kejadian itu, polis menahan dua anak lelaki dan menantu perempuan warga emas berkenaan berusia 40-an bagi membantu siasatan kes tersebut.

 

 

Beliau berkata, berdasarkan maklumat JKM, dua anak lelaki warga emas itu menerima bantuan daripada jabatan berkenaan dan mereka yang mempunyai masalah menttal, turut tidak bekerja.

“Menantu perempuan mangsa adalah orang kurang upaya (OKU) dan terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak. Selain empat beranak itu, cucu mangsa berusia 11 tahun iaitu anak kepada pasangan suami isteri berkenaan turut tinggal di rumah itu.

“P0lis akan memanggil jiran mangsa untuk direkodkan keterangan bagi membantu siasatan kes.

“P0lis masih menyiasat siapa yang menderra wanita itu kerana ketika diselamatkan mangsa hanya mendiamkan diri sehingga dibawa ke HSJ,” katanya.

Difahamkan, mangsa mempunyai ada sejarah sakiit mental (kemurungan) dan menafikan diderra anaknya, sebaliknya menyatakan kecedraan dialami akibat terjatuh.

Keluarga berkenaan dikatakan akan mengmis sekiranya wang bantuan daripada JKM sudah habis digunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *