Seorang Lelaki Keluarkan Duit Di Atm, Satu Kejadian Yang Tak Di Duga Buat Ramai Terbeliak Biji Mata

PETALING JAYA: Satu rakaman kamera keselamatan yang menunjukkan sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) mengeluarkan beratus-ratus keping duit kertas, tersebar dalam laman sosial.

Dalam rakaman selama 17 saat yang dimuatnaik dalam laman perkongsian video YouTube itu, seorang lelaki muda yang memakai topi dan berpakaian kasual terkejut melihat ATM berkenaan mengeluarkan kepingan duit yang banyak.

Kemudian dia melihat keadaan sekeliling sebelum membongkok dan mengaut duit terbabit yang dipercayai berjumlah RM10,000.

Lokasi dan tarikh sebenar kejadian tidak diketahui dan tidak dapat dipastikan sama ada lelaki berkenaan melaporkan insiden tersebut kepada pihak polis atau bank.

Rata-rata pengguna laman sosial kurang percaya dengan rakaman video tersebut selain ada yang berharap kejadian berkenaan berlaku kepada mereka.

Mesin atm rosak.. duit tersembur kluar.. kayo laa..Jika korang berhadapan dgn situasi ini apa korang buat?👍👍👍 CikBunga

Posted by CikBunga on Monday, 28 November 2016

Sumber: ohgebang
Hati-hati ‘Withdraw’ Duit Di ATM, Mungkin Data Korang Dicuri Dengan 7 Taktik Licik Scammer Ini

Image result for Hati-hati 'Withdraw' Duit Di ATM, Mungkin Data Korang Dicuri Dengan 7 Taktik Licik Scammer Ini

Mengeluarkan wang tunai melalui mesin ATM memang dah dikira rutin kita untuk memeuhi keperluan harian sebab itulah cara paling selamat berbanding dengan simpan sejumlah wang yang banyak di rumah mahupun di dalam dompet. Ditambah pula pada zaman moden ini, semua transaksi dan pembayaran dilakukan menerusi atas talian.

Jadi, mesin ATM lah yang akan menjadi tempat utama semua pekerja untuk mendapatkan wang gaji mereka, walaupun ia selamat berbanding dengan cara lama, ada penjenayah yang cuba mengambil kesempatan menggunakan taktik licik yang mungkin pengguna tidak dapat lihat dengan mata kasar.

Di sini kami akan dedahkan cara bagaimana penjenayah curi duit korang dengan hanya menggunakan mesin ATM tanpa perlu memeras ugut dan bagaimana nak elakkannya.
Hanya 3 Maklumat Yang Scammer Nakkan Daripada Korang
Se lain dapat panggilan yang menawarkan pakej pelan insurans atau dari bank, ATM juga adalah salah satu cara si penggodam boleh curi duit korang. Biarpun berlainan cara.tujuan utama mereka sama, iaitu hanyalah untuk dapatkan 3 perkara ini sahaja daripada korang :

  • Maklumat yang terkandung dalam jalur magnet kad atm
  • Nombor Kad
  • Nombor Pin ATM

Cara Mengesan Taktik Penjenayah Curi Duit Di ATM
Ka lau dari panggilan, mereka akan gunakan psikologi untuk buatkan korang percaya dan dedahkannya, tapi kalau di mesin ATM, mereka gunakan 3 barang ini.
1. Skimmer

Skimmer adalah pe ranti yang membaca maklumat yang terkandung di jalur magnet pada kad korang.  Pen jenayah akan lampirkan di atas slot kad di ATM. Apabila seseorang memasukkan kad mereka ke dalamnya, data mereka dipindahkan oleh skimmer ke peranti elektronik jenayah itu.
2. Kamera Tersembunyi

Ka mera tersembunyi digunakan untuk merakam video nombor PIN korang. Kamera mungkin diletakkan di beberapa lokasi: di ATM (berhampiran pad kekunci, di atas skrin, dll.) atau berdekatan. Ka dang-kadang ia sangat kecil dan bo leh disembunyikan dalam pembukaan kecil di ATM.
3. Tindih Dengan Keypad Palsu

Plat penutup  juga digunakan untuk merakam nombor PIN korang: keypad palsu itu “save” secara automatik apabila penjenayah mengeluarkannya. Jadi kalau nak tahu bagaimana keypad itu palsu atau ti dak, bahagian berwarna akan menunjukkan garisan melintang yang panjang.
4. Retak, calar, dan tanda kerosakan mekanikal lain ke ATM.

5. Apa-Apa Yang Peralatan Yang ‘Extend’ Seperti Gambar Dibawah

6. Per bezaan dalam bentuk, bahan, warna, atau kontur ATM.

7. Ba hagian-bahagian yang melekat pada slot kad atau slot kad yang tidak sekata.

Cara Untuk Elak kan Jadi Mang sa

Ka lau ikutkan agak mustahil untuk korang semak satu per satu bahagian mesin ATM tu, lebih-lebih lagi bila tengah beratur pan jang kan? Te tapi tak bermakna bahawa tak ada cara untuk melindungi kad daripada penipu. Untuk mengurangkan risiko minimum, patuhi peraturan mudah berikut:

Tutup pad kekunci dengan tangan apabila korang menaip nombor PIN. Ini boleh menghalang kamera tersembunyi daripada merakamnya.
Gunakan ATM yang terkenal dan yang terletak di kawasan yang dilindungi dengan baik, seperti di dalam cawangan bank sendiri, kerana ini lebih sukar untuk penipu menjalankan operandi. Elakkan ATM di jalanan, serta di kawasan yang kurang terang, kedai-kedai kecil, dan bahagian-bahagian mall yang terpencil.
Hadkan kawasan di mana korang harus menggunakan kad, dan gunakan kad berasingan semasa berada di luar negara.
Tetapkan had pengeluaran harian
Hadkan transaksi dalam talian.

Sumber Ohgebang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *