Puteri Balqis Sempat Buka Cerita Punca Dihal4u Dari Rumah Sewa Dan Tidur Di Jalanan

Terkini,dengan tular nya kisah pelakon kanak-kanak popular, adik Puteri Balqis ini ada muncul menerusi rancangan Bersamamu pada ahad yang lalu, program yang bersiaran selama 30 minit itu menyingkap realiti sebenar Puteri bersama ibunya, Norashikin Mohamad Aziz atau Nouryl.

Difahkamkan, sejak kedua ibu bapanya telah berc3rai empat tahun yang lalu, anak yang comel ini yang berusia 13 tahun ini telah tinggal bersama ibunya.

Puteri Balqis agak aktif dengan menjual buku di jalanan sejak dua tahun lalu, jelasnya yang mesra disapa sebagai Akish, sekiranya tiada hasil jualan, mereka akan duduk di kedai makan atau di jalanan menunggu keesokan harinya kerana tidak cukup wang untuk pulang ke rumah.

” Selalunya jika hari itu tiada jualan, kami memilih tidak akan pulang ke rumah. Sebaliknya akan duduk di kedai mamak atau tepi jalan sehingga keesokan harinya untuk meneruskan menjual buku. Sebenarnya Kami tidak cukup duit untuk pulang ke rumah,” katanya menerusi program Bersamamu.

Kehidupan mereka ini semakin terhimpit apabila adik Akish disahkan menghid4p p3nyakit kr0nik pada 2018.

” Ketika saya sedang tidur tiba tiba terbangun akibat tersedak serta muntah penuh dengan d4rah. Daripada situ badan saya terus l3mah dan saya tahu ada yang tidak kena pada diri saya,” jelasnya ketika menceritakan detik permulaan dia dis3rang pnyakit kr0nik itu.

Tambah ibunya, selalunya dia akan dukung Akish setiap kali dia muntah drah dan meminta agar dia terus bertahan.

” Pada awalnya dia hanya muntah sedikit namun, lama kelamaan ianya semakin menjadi lebih t3ruk. Kadang kala Akish akan terus p3ngsan. Sekarang, setiap hari dia akan muntah sekurang-kurangnya empat hingga lima kali sehari. Orang selalu ingat dia sudah okay dan menerima bantuan oleh kerana dia belakon. Tidak, sebenarnya ia tidak benar. Akish seorang anak yang sangat kuat dan tabah.

” Kami langsung tidak berhubung dengan sesiapa di luar sana, lebih mudah jika hanya kami berdua hadapi bersama. Akish seorang yang sangat sensitif dan dia hanya selesa bercerita dengan saya sahaja,” katanya lagi.

Jelasnya lagi, sebelum mereka berpindah ke Shah Alam ini, Akish dan ibu pernah dih4lau daripada rumah sewa kerana tidak mampu membayar sewa bulanan. Malah kedua-duanya akan mencatu makanan untuk mengalas perut.

” Kebiasaanya kami akan makan hanya sekali sahaja dalam sehari. Jadi saya akan membeli bahan bahan mentah yang  banyak sedikit untuk di masak dalam jumlah yang agak besar tujuannya untuk dimakan dalam beberapa hari,” tambah si ibu Akish lagi.

Oleh disebabkan faktor kewangan, rawatan p3nyakit kr0niknya Akish juga terhenti selama setahun di Pusat Pakar Perubatan Swasta di UiTM Sungai Buloh.

” Selepas menjalani rawatan dan pemeriksaan, saya masih tidak dapat memberikan satu k0nklusi apa masalah sebenar AKish. Saya telah jalani pemeriksaan kepada fungsi hati, buah pinggang dan sebagainya dan mendapati dia tidak mempunyai kans3r, namun punya masalah berlainan,” jelas Dr Masri Muhamed menerusi program yang disiarkan itu.

Video Putri Balqis

Dah baca Jangan Lupa Sharekan Yer Sekian Terima Kasih!!

Sumber: vanilla

PERHATIAN: Pihak admin “lubokviral” tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang telah ditinggalkan oleh pembaca kami. Pastikan anda berfikir panjang dan waras terlebih dahulu sebelum menulis/ meninggalkan komen komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian Selamat Membaca!!Dah baca Jangan Lupa Sharekan Yer Sekian Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*