Pelajar Ini Dianiaya Tentang Isu Rumah Sewa Hingga Terpaksa Ngadu Pada Syed Saddiq

Kebanyakkan universiti yang ditubuhkan bagi menempatkan anakanak yang ingin melanjutkan pelajaran, sama ada dalam peringkat Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana, dan Ijazah Doktor Falsafah. Sesetengah pelajar akan mengalami tempoh pembelajaran selama empat atau lima tahun ambil masa.

Boleh dikatakan tidak semua pelajar yang dapat melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi akan mendapat kemudahan hostel secara percuma sehingga ke akhir pengajiannya. Oleh itu, tiada pilihan yang ada bagi pelajar-pelajar ini adalah dengan menyewa sebuah bilik luar daripada kampus dengan dengan harga dan kemudahan yang berpatutan.

Ada satu perkongsian oleh seorang pelajar menerusi Twitternya Blossom_Spring3 berhubung rumah sewanya baru-baru ini telah menarik perhatian netzen di laman media sosial lebih lebih lagi individu itu cuba meminta pertolongan seorang menteri. Dengan perkongsian itu, dia dilihat cuba mendapatkan pendapat Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq tentang masalah yang berlaku di antara dirinya dengan pihak tuan rumah.

Difahamkan, tuan rumah telah menipu pelajar ini dengan menaikkan kadar sewa selain turut tidak menyediakan kemudahan seperti yang telah tertera dalam iklan tersebut.

Jelasnya lagi, ” sejak menyewa dari bulan 4 kemudahan-kemudahan tersebut masih gagal disediakan tuan rumah sehingga ketika ini. Namun apa yang lebih malang, gadis yang k1ni berada di thn ketiga pegajian itu juga berkata tuan rumah tlah memnta mereka untuk mencukupkan penyewa kepada 10 orang sebelum mendapat kemudahan-kemudahan itu.

Ceritanya, kadar rumah sewa yang diiklankan oleh tuan rumah itu pada mulanya adalah RM150, namun ia dinaikkan kepada RM170 atas alasan ia adalah hostel baru. Bahkan, apa yang lebih mengundang rasa tidak puas hatinya apabila tuan rumah tersebut dikatakan melanggar kontrak dengan tidak menyediakan kemudahan perkakas rumah seperti yang telah dijanjikan.

Dengan perkonsian tersebut pengguna Twitter itu bagaimanapun mengundang rasa kurang senang sesetengah netzen apabila ada yang beranggapan dia tidak sepatutnya membuat aduan tentang perkara itu kepada menteri belia dan sukan itu “Syed sadiq”

Ada daripada mereka turut beranggapan plajar itu sepatutnya memilih medium yang lebih sesuai bagi menyelesaikan isu ini seperti mengemukakan aduan kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Kehidupan di universiti sangat mendedahkan mahasiswa dengan kehidupan sebenar bila berada di luar nanti sebelum memasuki ke alam pekerjaan. Kerjasama dalam kerja berpasukan, kesungguhan dalam menyiapkan tugasan yang diberikan, ketekunan dalam meneliti atau menilai keberhasilan kerja, dan sebagainya.

Semoga isu dpt dijadikan iktibar kepda mahasiswa yang lain..

Dah baca jgn lupa share yer

Sumber:monyethijau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*