Patut Lah Ramai Hendak Pindah Ke Negara Ini. Tak Bekerja Pun Dapat Gaji, Even Kalau Kahwin 4 Kerajaan Siap Bagi Sebuah Rumah Lagi Untuk Setiap Isteri

Sebaik membaca tajuk artikel ini pasti anda semua terkejut, bagaimana boleh ada negara yang begitu kaya dan  makmur seolah tidak logik langsung. Namun sesungguhnya semua boleh berlaku dengan izin Allah swt.

Pernahkah anda mendengar Qatar, yang mana ibu negerinya ialah Doha, sebuah kota metropolitan. Qatar hanyalah sebuah semenanjung kecil di timur tengah, bersempadan dengan Arab Saudi di selatan dan Teluk Persia di utara. Atau lebih mudah, kawasan negara ini hampir sama dengan Provinsi Banten.

Qatar hanyalah sebuah negara miskin kira-kira kurang setengah abad yang lalu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kebanyakan Qatar hanya terdiri daripada padang pasir yang tandus. Qatar hanya bergantung kepada pengembala unta dan ternakan lain serta mencari cangkerang ikan dan mutiara di Teluk Parsi.

Sehingga tahun 1939, rizab minyak yang banyak ditemui di bawah tanah Qatar supaya ia dapat mengubah kedudukannya secara drastik di arena antarabangsa. Dari negara-negara terdahulu, Qatar hanya berpusat sebagai negara miskin, kini mereka telah diiktiraf sebagai salah satu negara terkaya di dunia.

Dikatakan setiap bayi Qatar dilahirkan, pemerintah negeri telah pun menyediakan sebuah rumah untuknya. Sebaik sahaja memasuki umur persekolahan, kanak-kanak boleh memilih untuk bersekolah atau kolej di mana sahaja, di dalam atau di luar negara dan semua yang dibiayai oleh negara sepenuhnya.

Ini termasuk perbelanjaan hidup dan wang poket yang cukup besar. Selepas menamatkan pengajian, setiap warganegara dialu-alukan untuk memilih apa-apa pekerjaan selagi ia masih dalam Negeri. Pakar akademik Qatari mengatakan seseorang yang baru lulus dari sekolah akan menerima 20 tawaran pekerjaan.

Semestinya kerajaan memberi pekerjaan yang baik dan dengan gaji yang tinggi dari ekspatriat (TKA) untuk kelayakan yang sama. Gaji dan kedudukan orang Qatar mesti lebih tinggi daripada orang asing. Sekiranya tempoh perkahwinan itu tiba, setiap lelaki mempunyai 4 (empat) isteri dan kerajaan menyediakan setiap Isteri rumah.

Sekiranya wanita Qatar melahirkan anak, mereka boleh memilih hospital mana-mana negeri atau asing dan kerajaan akan menanggung perbelanjaan hospital.

Sementara itu negara Qatar juga mempunyai tentera tetapi juga mereka dikatakan turut mengupah tentera dari USA untuk melindungi keselamatan Negara. Negera Qatar juga mempunyai Polis tetapi juga membayar Polis dari Pakistan untuk menjaga dan mengatur trafik. Walaupun begitu, jawatan Ketua Umum, Komander, Inspektor atau Perpaduan mestilah kekal Warga Qatar.

Selain tu, polis hampir tiada kerja dan penjara hampir kosong kerana masalah sosial sangat rendah. Stadium Qatar juga hampir setaraf dengan Old Trafford.  Tidak hairanlah Qatar bersungguh-sungguh mahu menjadi tuan rumah bagi Piala Dunia pada tahun 2022.

Bukan itu sahaja, rakyat Qatar dikatakan langsung tidak dikenakan cukai. Jadi bagaimana dengan bank, wujudkah bank di Qatar? Ada tetapi tidak berasaskan riba. Kadang-kadang jika hari ulang tahun Raja, semua hutang rakyat di Bank dimansuhkan oleh Raja.

Tidak syak lagi jika penduduk tempatan, mempunyai kekayaan yang sangat besar. Seolah-olah tidak ada harga untuk mereka, mana-mana kereta api mewah yang kita dapat bertemu di sini dan tidak menjadi aneh apabila kita melihatnya di jalanan.

Tetapi apakah kekayaan tanpa had yang dimiliki oleh rakyat Qatar memberi kebahagiaan hakiki buat mereka? Perubahan yang terlalu cepat dalam komuniti, menjadikan kenderaan di Qatar meningkat mendadak, jam kerja lebih lama sehingga menyebabkan tekanan dan ketidaksabaran rakyat Qatar.

Media tempatan juga melaporkan bahawa 40% perkahwinan di Qatar berakhir dengan perceraian. Lebih daripada dua pertiga dari warganegara, orang dewasa dan kanak-kanak, berlebihan berat badan. Ya, setiap negara mempunyai kekuatan sendiri.

Tidak dapat dinafikan Qatar adalah seperti mutiara di tengah padang pasir. Tidak kerana negara ini menjadi pengeluar mutiara, tetapi kerana Qatar dilihat sebagai negara yang paling selesa antara lain.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Lubok Viral

Sumber: coco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *