Nabila Huda Persoal Peranan Mak Ayah Putri Balqis Biarkan Anak Berjalan Satu KL Untuk Cari Duit

Minggu ini, kisah mengenai pelakon cilik dan comel iaitu Puteri Balqis telah mendapat perhatian ramai warganet selepas dia muncul dalam rancangan Bersamamu di TV3. Didalam rancangan itu, adik Balqis telah kongsikan keper1tan hidup yang dilaluinya hingga terpaksa ikat perut dan kini dia telah berjalan di sekitar Kuala Lumpur menjual buku bersama ibunya demi meneruskan kehidupan mereka berdua.

Berikutan perkongsian dari adik Balqis, dia dan ibunya terpaksa berl4par kerana kekangan wang yang mereka dihadapi. Namun, ianya tidak menjadi penghalang untuk mereka meneruskan penjualan buku puisi yang ditulis oleh adik Balqis sendiri. Adakalanya, mereka berdua pernah ber1kat perut sebab tak ada makanan, tapi tak adalah sampai seminggu.

Nabila Huda berasa s1mpati, harap netizen terus bagi kata-kata semangat pada mereka.

Nabila Huda atau lebih mesra dipanggil Abil adalah merupakan salah seorang selebriti yang turut menzahirkan rasa s1mpatinya terhadap apa yang terjadi kepada adik Balqis ini.

Difahamkan, dua tahun lepas Abil bersama Sharifah Sakinah dan Jihan Muse telah mengadakan jualan barangan terpakai bagi membantu Balqis namun mereka kini sudah agak lama tidak berhubungan dengannya.

” Kami telah berjaya mengumpul sebanyak RM2,500 dan diserahkan kepada adik Balqis secara berperingkat.Pada masa itu kami tidak serahkan secara penuh kerana mahu memastikan Balqis ada wang perbelanjaan setiap bulan.” jelasnya

Tapi… mana ayah Balqis?

Menerusi akaun media sosial Twitter, Abil (Nabila Huda) dilihat ada mempersoalkan sesuatu yang bermain di fikirannya tentang adik Balqis ini yang terpaksa berjalan di Kuala Lumpur untuk sara h1dup. Abil tertanya-tanya mengapa bukan kedua ibu bapa Balqis yang mencari kerja memandangkan mereka ada kemampuan berjalan dan bercakap dengan sempurna?.

Persoalannya,kenapa seorang budak yang ada canc3r, di biarkan berjalan satu KL Untuk sara h1dup sedangkan ibu bapa Dia mempunyai kaki dan tangan yang sempurna?Kenapa seorang budak kena 1kat perut,sedangkan ibu Dan bapanya mempunyai kemampuan Untuk berjalan,bercakap dgn sempurna?

Netizen bagi pendapat masing-masing

Nampak Ramai jugalah yang setuju dengan Nabila Huda sebab mereka pun tertanya-tanya tentang benda yang sama, kenapa Balqis yang strvggle untuk menyara h1dup?

Sanggup kah anda, membiarkan seorang budak menghid4p canc3r Untuk berjalan satu KL untuk cari rezeki, pernah ikat perut 3 hari, sedangkan diri Ini yang sempurna mempunyai kaki dan tangan untuk bergerak? Sanggup kah anda? Ada juga yang tertanya kenapa Balqis tak sekolah dan kenapa tak follow up raw4tan di hospital kerajaan saja memandangkan ianya lebih murah.

Terdahulu, pencera1an Nouryl(Ibu Balqis) dan Azizi (Ayah Balqis) membuatkan segalanya menjadi suk4r. Pelbagai kerja yang dilakukan oleh Nouryl. Dari dia sebelum ini bekerja mengangkat barang-barang di pasar, menjadi tukang cuci di rumah orang, membungkus makanan dan bermacam-macam lagi. Ada ketika beliau dikatakan bekerja lebih dari 18 jam sehari untuk dai mencari wang pervbatan untuk adik Balqis. Sehingga kini, sudah setahun sebulan adik Balqis sak1t, namun dengan pertolongan teman-teman yang rapat, doktor yang mer4wat, pelbagai usaha yang dibuat dengan r4watan hospital serta r4watan tradisional, Adik Aqish beransur pul1h dan sudah ada perubahan jika dilihat sekrang.

” Abang tolong beritahu mereka jangan lagi kutip derma untuk kami,Bukan saya sombong, tetapi saya rasa sangat tidak selesa. Kalau mahu bantu beri sumbangan secara senyap, saya terima seikhlas hati. Bukannya saya tidak perlukan pertolongan, tapi biarlah saya minta tolong kawan-kawan rapat saya yang sudi membantu. Ada ketika saya kesemp1tan, saya akan pinjam dan bila dapat gaji, saya akan bayar balik tapi biarlah dengan kawan-kawan yang kenal hati budi antara kita. Saya masih ada kudrat untuk mencari rezeki halal untuk hidup kami dan rawatan Aqish. Saya tak akan berhenti berusaha,” jelas Nouryl.

” Saya sebenarnya mahu memberikan semangat kepada diri saya, kepada ibu-ibu tunggal di luar sana yang mengalami nas1b yang sama, supaya terus berusaha melaw4n dan mengub4ti anak-anak kita. Saya tidak menyangka ianya akan menjadi besar. Saya akui salah saya kerana tidak memperbetulkan kenyataan dari pihak media, akan tetapi di dalam fikiran saya ada perkara yang lebih penting untuk saya hadapkan iaitu Aqish.Banyak kali saya menafikan, tetapi hashtag itu seolah-olah dijadikan bahan rujukan dan seperti menjadi perkara yang benar. Atas nasihat kawan juga saya buang hashtag tersebut,” ujar Nouryl kesal.

Tidak ramai yang tahu betapa wanita ini terlalu menyayangi anaknya. Setiap kali Aqish batvk atau mvntah berd4rah, dikendong Aqish sambil berlari ke klinik, dan jaraknya bukan dekat. Ada ketika kudrat sudah tiada, panggil Grab atau ambulan yang tentunya memerlukan duit juga untuk dibayar. Besar sungguh pengorb4nan seorang ibu walaupun sering ditvduh dan dit0mah dengan bermacam-macam f1tnah.

Dah baca Jangan Lupa Sharekan Yer Sekian Terima Kasih Diucapkan!!

Sumber: monyethijau

PERHATIAN: Pihak admin “lubokviral” tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang telah ditinggalkan oleh pembaca kami. Pastikan anda berfikir panjang dan waras terlebih dahulu sebelum menulis/ meninggalkan komen komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri. Sekian Selamat Membaca!!Dah baca Jangan Lupa Sharekan Yer Sekian Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*