Luahan Daripada Rita Rudaini Terhadap Bekas Suaminya Itu

Seorang Bapa itu sememangnya berkewajipan di dalam memberi nafkah terhadap anak-anaknya sehingga anak tersebut belum berkahwin bagi anak perempuan. Bagi untuk memberi nafkah anak sulung saudara, adalah wajar bagi saudara memberi hak nafkah terhadapnya walaupun telah baligh.

Kewajipan membayar nafkah anak berdasarkan firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah, ayat 233 yang menyatakan dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya.

Terbaru sedang kecoh diperkatakan kes fitnah yang melibatkan status taraf kedua-dua anak lelakinya, Rita Rudaini telah meluahkan rasa terkilan keatas bekas suaminya, pemain bola sepak Aidil Zafuan yang langsung tidaka mengambil tahu mengenai isu tersbeut.

Jelas Rita lagi, hanya dia sahaja bersendirian yang bertanggungjawab di dalam menyelamatkan maruah anak-anaknya itu. Sedang kan Rita berkata Aidil juga tiada langsung untuk menghubunginya berkenaan isu fitnahh tersebut.

“ Saya tidak tahu. Ada ker? Saya tidak dapat apa-apa respon daripada bekas suami itu untuk melindungi anak-anaknya. Sampai sekarang ini tidak ada langsung khabar berita daripadanya. Saya sebagai ibu yang mengetengahkan isuu ini dan bertanggungjawab keatas demi menyelamatkan maruah anak-anak.”

“ Benda ini dah viral takkan dia tidak tahu. Duduk dalam gua ke?” katanya kepada wartwan Astro Gempak.

Jelas Rita lagi malam semalam, dua individu telah tampil bersemuka dengan Rita di hadapan Balai Polis Mutiara Damansara untuk membuat permemohon maaf secara terbuka.

Di Dalam pada itu, meskipun permohonan maaf sudah diterima oleh Rita, pihak Rita masih lagi mempertimbangkan sama ada akan meneruskan saman malu atau tidak.

Jika ditakdirkan pasangan itu telah pon bercerai, lelaki tidak boleh lepas tangan dengan membiarkan bekas isteri dan anak ‘terkapai-kapai’ meneruskan kehidupan. Malangnya, ramai bekas suami alpa tugas dan tanggungjawab mereka. Ada yang sengaja culas, liat atau berhenti memberi nafkah serta keperluan lain kepada anak.

Diharap Rita tabah menghadapi dugaan ini dengan penuh tabah sekali.

Dah Baca Jgn Lupa Sharekan Yer…

Sumber: Monyethijau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*