Isteri Pertama Dai Farhan Buka Cerita Hal Yang Sebenar

Sebelum ini tular di laman media sosial apabila juara Da’i musim kedua iaitu Da’i Nik Ahmad Farhan Nik Mohamad ada membuat pengumuman tentang perkahwinan keduanya bersama seorang ibu tunggal yang mempunyai lapan orang anak. Hal tersebut telah menarik perhatian ramai warganet sehingga ada individu yang mendakwa bahawa perkahwinan kedua Da’i itu tidak mendapat keredhaan dari isteri pertamanya.

Walaubagaimanapun, satu posting tampil menjelaskan kontrovers1i yang sedang melanda, isteri pertama Da’i Farhan telah memuatnaik satu posting di laman media sosial nya iaitu Facebooknya bagi meredakan kem3lut itu.

Berlaku sepantas kilat

Dengan Post ini saya karang sejurus saja balik daripada klinik lepas check-up bayi dalam kandungan. Alhamdulilah semuanya baik-baik saja. Cuma saya dinasihatkan agar menjaga emos1i, tenangkan diri dan kurangkan stress.Tapi sejujurnya saya tidak dapat bertenang apabila handphone kerap sngt berbunyi dari semalam dan mesej bertubi-tubi masuk ke dalam inbox.

Semuanya itu berlaku sepantas kilat selepas satu post yang telah dimuatnaik oleh sahabat saya sendiri. Kini saya tengok sudah mencapai ribuan like dan share. Hasil daripada posting dari beliau itu, pertama, dilihat ada yang k3cam saya kerana lembik, membiarkan suami buat begitu kepada saya. Yang kedua, ada juga orang k3cam suami saya kerana ‘menunggang agama’ dan mengan1iayai diri saya.

Demi memberi sedikit ketenangan untuk anak dalam kandungan ini serta keluarga kecil kami yang kini berkembang menjadi besar, saya berasa terpanggil untuk membuat kenyataan dari hati saya sendiri, memandangkan ramai yang tertanya-tanya dan ramai yang silap dalam menilai kerana mendengar kenyataan dari pihak ketiga bagi saya sudah basi.

Suami dah ambil pengajaran

” Kepada kak xxx, saya sayang akak. Saya tahu akak akan stand untuk saya, sebab itu saya mengadu dengan akak. Cuma saya tidak menjangka akak akan tulis kenyataan di public post begitu yang mengundang pelbagai reaksi. MashaAllah saya memang sangat terkejut. Saya baru balik dari bercuti di Melaka pada ketika post itu dimuatnaik. Apa pun, saya risau kemungkinan buruk akan berlaku pada rumah tangga kami, lagi-lagi kandungan saya.”

Semalam saya merayu kepada akak untuk delete post tersebut, akan tetapi akak tidak endahkannya dan akak still bertegas tidak mahu delete. Pada saya tidak adil anda semua menilai kami sekeluarga begitu. Suami telah pun mengambil pengajaran atas tindakannya sebelum itu.

Akhir kata, saya mohon kepada rakan semua, tolong la hentikan segala tohmahan kepada saya, keluarga dan suami. Sesungguhnya kami belajar dari kesil1apan dan kami mohon doa yang baik dari kalian. Doakan bayi dalam kandungan ini cekal dan tabah seterusnya menjadi anak soleh-solehah. Sumber: Facebook Fnama Fatin

PDilihat pada mulanya saya redha dalam paksa. Saya fikir begitu dan Alhamdulillah sekarang saya dah dapat laluinya pun dengan baik. Alhamdulillah, Allah beri kekuatan pada saya, saya buat rutin macam biasa tiada apa-apa yang berlaku. Saya seronok dengan kerjaya saya. Alhamdulilllah, lama-lama semua baik.

Uj1ian ini agak berat, apa yang menimpa ini memang berat. Tapi benda boleh pikul, buat apa kita nak lepas. Benda boleh bincang, kenapa kita nak g@duh. Benda boleh sepakat, kenapa kita nak akhiri dengan pencera1ian.

Kepada keluarga dan rakan yang tidak terima dan tidak setuju, saya hargai anda yang stand untuk saya. Saya tahu, adik-beradik saya, keluarga saya tidak setuju tindakan saya yang menerima poligami. Ketahuilah rakan-rakan dan keluarga yang saya sayangi, berat mata memandang, berat lagi bahu saya yang memikul beban ini.

Tapi percayalah, keadaan yang keruh ini, tidak akan jernih sekiranya kita berterusan begini. Saya ada pendirian saya sendiri, mohon kalian semua hormat dengan pendirian ini. Saya sayang kalian semua. Terima kasih berada di belakang saya beri sokongan yang tiada henti. Kata semangat yang tak putus. Saya amat terharu.

Suami dah maklum

Suami saya ada memaklumkan dari awal hasrat dia untuk berkahwin. Akad nikah yang diadakan di Mekah saya tahu dari ibu mertua saya. Tipulah kalau nak cakap saya tak kec3wa, tipulah kalau saya tak m@rah, tipulah kalau saya tak str3ss. Saya manusia biasa. Bila tahu saja berita tu, terasa macam hilang arah.

Family dah maklum. Cuma family kami cuba merahsiakan hal ni. Dan saya maklum pada kak xxx yang bukan ahli keluarga saya sendiri, kerana saya percaya pada dia sebagai sahabat baik dan saya tahu tindakan suami saya itu tidak betul, tapi apa yang saya perlu pada ketika itu adalah teman berbual dan telinga yang mendengar.

Soal rumah tangga kami, sebenarnya kami dah bertemu mata, bercakap dari hati ke hati, saling bermaafan, benda ni dah 2 bulan berlalu dah pun. Saya bahagia dengan anugerah permata hati kami sekarang. Saya pun serah pada takdir apa yang terbaik.

Kami sediri sepakat merujuk pada pihak yang layak, salah seorangnya ayah mertua saya sendiri, kami bincang satu-satu, kami minta nasihat, kami dengar satu-satu apa tindakan yang perlu saya buat.

Dah Baca jangan lupa share yer..

Sumber: monyethijau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*