6 Solekan Ini Adalah Haram Untuk Wanita Tapi Ramai Yang Tidak Tahu

Lumrah buat wanita untuk kelihatan cantik dan ber gaya baik didepan suami, mahupun didepan orang ramai. Alatan solek dan produk-produk kosmetik sudah sebati buat mereka. Maka tidak hairanlah jika wanita lebih banyak menghabiskan wang daripada lelaki semata-mata ingin menjaga penampilannya agar selalu cantik dan mempesona.

Namun, harus di ketahui bahawa tidak semua dandanan itu halal. Ada beberapa cara berdandan wanita yang ternyata bertentangan dengan ajaran islam.

Contohnya ber dandan seperti wanita kafir yang tidak pernah solat berwudhu kerana takut solekanya luntur terkena air. Ini sudah sangat salah, jadi sudah jelas melanggar aturan islam.

Bagi wanita muslimah, sebaiknya hati-hati ketika ingin ber dandan. Kerana 6 dandanan seperti ini rupanya haram buat wanita muslim.

Video Player

1. BERLEBIHAN DALAM BERHIAS

Dandan yang diharamkan pertama adalah ber lebihan dalam berhias, seperti memakan banyak masa semasa mencari kosmetik atau perhiasaan yang diinginkan. Lalu, juga menghabiskan banyak wang untuk membeli kosmetik dan juga perhiasaan tersebut.

Sesungguhnya pem baziran itu adalah amalan syaitan, mahkluk yang sangat ingkar kepada Tuhannya, (QS. Al-Israa ayat 27).

2. MENGHABISKAN BANYAK MASA DIDEPAN CERMIN

Sesungguhnya yang ber lebih-lebihan itu sangatlah tidak baik. Menghabiskan banyak masa bersolek didepan cermin dengan berbagai macam make up adalah cara dandan yang haram untuk wanita muslim.

3. MENGUBAH CIPTAAN ALLAH

Ramai wanita sekarang ini nak cantik, tapi sayangnya ke cantikkannya itu dilaknat. Bulu kening yang ciptakan Allah dicukur nipis, kemudian diukir dengan pensel warna. Nak cakap kerja sendiri lagi cantik berbanding Allah ke?

Rasulullah melaknat perempuan yg men cukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. ( Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari )

4. MENYAMBUNG RAMBUT

Seterusnya, ber hias yang haram buat wanita adalah menyambung rambut. Menyambung rambut diharamkan bagi wanita muslim kerana dapat membahayakan diri mereka sendiri.

Rasulullah SAW bersabda, Allah melaknat wanita yang menyambung rambut dan meminta di sambungkan rambutnya. (HR. Al-Jami’ ash-Shaghir).

5. BERDANDAN MENYERUPAI LAKI-LAKI

Ber dandan tidak hanya menggunakan kosmetik, juga menggunakan pakaian dan perhiasaan. Wanita yang suka berdandan dengan menyerupai laki-laki seperti menggunakan pakaian lelaki adalah haram hukumnya.

Rasulullah SAW bersabda, Allah melaknat wanita yang menyerupai lelaki. (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

6. MEMBUKA AURAT

Mem buka aurat adalah haram baginya baik laki-laki maupun perempuan. Aurat hanya boleh dilihat oleh muhrimnya saja, selain itu dosa baginya.

Rasulullah SAW bersabda, Lelaki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain, (HR. Muslim).

Tidak salah untuk kelihatan cantik, tetapi ber pada-padalah dan ikutlah syariat islam. Sudah jelas jika wanita yang berdandan secara berlebihan itu sangatlah tidak baik dan bahkan berdosa. Jadi, jika anda seorang wanita muslimah, sudah semestinya anda sedari hal ini untuk terhindar dari perbuatan maksiat dan juga dosa kepada Allah.

Boleh lihat video yang kami kongsikan ini, semoga ianya menjadi pengajaran bagi wanita yang masih was-was dengan hukum Allah ter hadap dandanan yang haram ini.

Video:

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih. Lubok Viral

Sumber: Youtube Via Kashya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *